Aslında klasik konularda yazı yazmaktan nefret ederim ama inanın buna mecbur kaldığımdan yazıyorum. Apache ve MySQL ve PHP kurmak çok basittir Linux’ta fakat insanlar buna rağmen Windows’u tercih ederler ve bin bir türlü zahmete girerler. Linux’u da öyle zannederek “Ulan bunun kurulumu Windows’ta bu kadar zorsa Linux’ta kim bilir nasıldır?” diyerek Linux’tan çekinirler.
Kuruluma ilk olarak Pardus 2009.1 ile başlayalım.
Adım 1: İlk olarak Paket Yöneticisi‘ni açalım ve ilk olarak “apache” , “mod_php” ve “php-cli” paketlerini kuralım.
Ya da Terminalde ;
pisi it apache pisi it mod_php pisi it php-cli
komutlarını veriniz.
Adım 2: Bu aşama en kolayı ; Sistem> Konsole(Uç Birim) açalım ya da Alt+f2 tuşlarına basalım karşımıza gelen kutucuğa “Yakuake” yazalım karşımıza bir terminal gelecektir.(Bu terminali dilediğiniz zaman f12 ile çalıştırabilir ve kapatabilirsiniz.)
Karşımıza gelen terminalde sıra ile aşağıda verilen komutları yazınız;
Terminalde;
su - Parola: # service apache restart apache durduruluyor apache başlatılıyor # service mysql-server start mysql_server başlatılıyor
Apache’yi kontrol etmek için web tarayıcımızda ;
adresine gidelim.
Görüntü 1
Görüldüğü gibi Apache sorunsuzca çalışıyor.
Apache web server’i yeniden başlattık ve MySQL‘i çalıştırdık. Şimdi sırada MySQL ve PHP çalışıyor mu ona bakalım. İlk olarak MySQL e bakalım.
Terminalde;
# mysql -h localhost -u root -p Enter password: Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g. Your MySQL connection id is 1 Server version: 5.1.41 Pardus Linux Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the current input statement. mysql>
Görüldüğü gibi MySQL‘imiz sorunsuz çalışıyor yalnız burada dikkat edilmesi gerken bir husus var. MySQL Pardus 2009.1‘e kurulu geldiğinden dolayı parola henüz hiçlik yani parola yazmadan direk “Enter” tuşuna basınız. MySQL‘in sürümünü öğrenmek için terminalde “mysql –version” komutunu PHP sürümünü öğrenmek içinde “php -v” komutunu veriniz. Şimdi PHP‘mize bakalım
Terminalde ;
# nano /var/www/localhost/htdocs/bilgi.php
Komutunu verin size nano editörü açılacak. Karşınıza çıkacak konsolvari ekrana aşağıdaki kodları yapıştırın.
<? phpinfo(); ?>
Sonra Ctrl+X kombinasyonu ile kaydedin çıkın.
PHP, Apache ile uyumlu ise bize sistemimizde Apache, MySQL ve PHP nin uyumluluğunu gösteren bilgi ile karşılacağız. Bunun için web tarayıcısını tekrar açın ve aşağıdaki linki açınız.
Görüntü 2
Görüldüğü gibi her şey yolunda LAMP Pardus 2009.1 de sorunsuzca çalıştı. Küçük bir işimiz kaldı. MySQL‘e elimizde olan eski veri tabanını ekleyelim yani Dump File ekleyeceğiz.
Öncelikle MySQL’e ekran görüntüsünde olduğu gibi bağlanalım. Not ben burada örnek olması bakımından “ogrenci” veritabanı oluşturup eski verileri içe aktaracağım.;
Görüntü 3
Şimdi eski verileri eklemek için aşağıdaki komuta ihtiyacımız var daha detaylı bilgi için şu sayfayı inceleyebilirsiniz.
# mysql -u kullanici_ismi -p -h localhost veritabani_ismi < dosya.sql
Oluşturulan veritabanına eklenen verileri incelemek için ekran görüntülerini inceleyiniz.
Görüntü 4
Pardus 2009.1 ile işimiz bitti artık:) Şimdi Ubuntu için ne yapacağız ona bakalım.
UBUNTU >=9.04
Aslında benim anlatacaklarımda bu sayfada anlatılanlardan farkı olamayacak ve Pardus 2009.1 deki aşamaların aynısını yapacağız fakat kısaca özetleyelim
Adım 1: Terminalde root olalım;
# sudo -i Password: # apt-get install mysql-server mysql-client
komutunu verelim; yalnız dikkat edelim kurulum sırasında bizden MySQL için “root” parolası girmenizi iseteyecek burada bir parola oluşturun. Çünkü Ubuntu size MySQL erişimi sırasında tekrar bu parolayı isteyecektir. Pardus için de MySQL “root” parolası oluşturmanızı öneririm. Bu yüzden http://ossi.yamci.com a bir göz atın derim. Evet MySQL kuruldu.
Adım 2: Apache kurulumu;
# apt-get install apache2
komutunu verelim kuralım. Sınamak için Pardus’da olduğu gibi bir web sayfası açalım.
adresine gidelim. Apache çalışıyorsa eğer “It Works!” bilgisi ile karşılaşacaksınız.
Apache‘in öntanımlı dökümanları /var/www/ klasörü altında bulunur. Ayrıntılı bilgi için buradan faydalanabilirsiniz.
Adım 3: PHP kurulumu;
# apt-get install php5 libapache2-mod-php5 # apt-get install php5-mysql php5-curl php5-gd php5-idn php-pear php5-imagick php5-imap php5-mcrypt php5-memcache php5-mhash php5-ming php5-ps php5-pspell php5-recode php5-snmp php5-sqlite php5-tidy php5-xmlrpc php5-xsl php5-json
paketlerini kuralım.
# /etc/init.d/apache2 restart
Apache‘yi yeniden başlatalım.
Her şey hazır! Şimdi deneyelim.
Aslında buradan sonrası tamamen Pardus‘la aynı şimdi PHP, MySQL ve Apache uyumuna bakacağız.
Adım 4:
Pardus‘dan farklı olarak ;
# nano /var/www/bilgi.php
Komutunu veriyoruz. Karşımıza gelen nano editör’e ;
<? phpinfo(); ?>
kodlarını yapıştıralım. Web tarayıcımızda http://localhost/bilgi.php adresine gidelim ve şekil bilgi ekranı gibi bir bilgi ile karşılaşacaksınız. Bu demektirki her şey yolunda!
Ellerinize sağlık iş bitmiştir.
İşte bu kadar. Görüldüğü gibi her şey çok basit. Bu yüzden korkmayalım Linux‘tan bırakın sadece biraz araştırma ile her şey çok kolaylaşacak. Hepinize iyi çalışmalar diliyorum.
Saygılarımla…
Yücel K.