Memleketimin 3G’si ve Limit Paranoyası

knowyourlimit
Sınırını bil(!)

Her türlü kitle iletişim aracında olduğu gibi, bu sektörün hizmetini yapan servis sağlayıcıları mobil cihazlarla da voleyi vurmak istercesine bir 3G nağmesidir tutturuyorlar. Bu nimetten ben de yararlanayım dedim ve en yakın kendime göre de hesaplı olan X  şubesine uğrayarak gayet uygun bir şekilde bu hizmetten yararlanmak istedim. Piyasa malumunuz… Bütün operatörler bu 3G internet bağlantılarında belirli bir limit -kota- ile çeşitli kampanyalar düzenliyorlar. Benim talep ettiğim kampanyada, kampanya dahilindeki aylık kullanım limitim 500 MB (içler acısı biliyorum 🙁 ). Hal böyle iken internet trafiğimi ölçecek bir bir programcığa ihtiyacım oldu. Çünkü kota sorgulamak ücrete tabi… Esasında bana verilen modemin içersinde bu işi yapan bir yazılım var ama her zaman ki gibi ismi lazım değil, MS-W ve M tayfası üzerinde çalışabiliyor….  Neyse konumuza dönelim, GNU/Linux üzerinde bu izlemeyi  “GNU Krell Monitors” ile istediğim şekilde yapma imkanı buldum.

Pardus 2011’de edinmek için terminalde;


sudo pisi it gkrellm

Komutunu vermeniz yeterli. Bu programcığın ağ trafiği haricinde, genel sistem durumunu da inceleyebileceğiniz pek çok özelliği de bulunmakta. İncelemeniz için bir kaç ekran görüntüsü sunayım.

GNU Krell Monitors Genel Görüntüsü
GNU Krell Monitors Genel Görüntüsü
Kullanılan Ağ Arayüzü İstatistiği
Kullanılan Ağ Arayüzü İstatistiği

Şimdi işimizi sağlama almış olduk 🙂 Esasında bu paranoyadan kurtulmamızı sağlayacak pek çok yazılım var ve de pek çok yöntem var “System Monitor” gibi, ama bu yöntemi ben daha çok sevdim 🙂 Bunu sizlerle paylaşmak istedim.

Sınırların olmadığı bir dünyada özgürce, saygı ve sevgi ile sınırsızca yaşayabilmemiz temennisi ile sevgili dostlarım.

İnternetiniz ve yüreğiniz açık olsun! 🙂

Özgür kalın!