Ah bu öğrencilik! Uzun süredir bir dizüstü bilgisayar alma hayali ile yanıp tutuşurken bir türlü yeterli meblayı toparlayamadım. Ama yine de çözümümü buldum kendi kendime: Netbook. Zaten evde bana yetecek bir masaüstü bilgisayarım vardı. İşimi görecek bişey aslında buydu. Memlekete gittiğimde ufak tefek işlerimi halldeceğim ve çok kullanışlı olan bir Netbook aldım. Acer Aspire One Netbook. Tabi alınırken her bilgisayar satımında Windows işletim sistemi dayatması yapıldığı gibi bana da yapıldı. Yasa olarakta çıkmış olmasına karşın, istediğim yazılımla, istediğim makinayı alamadım güzelim memleketimizde! Sineye çekip mecburen aldım! Ama adamlar bu sefer Netbook’uma iki işletim sistemi kurmuşlar. Windows XP ve Windows Vista… Neyse oh olsun size deyip hiç birisini kullanmadan hemen ubuntu Laptop Edition’ı indirmek için ubuntu’nun sitesine girdim bir baktım ki “For your netbook – download Ubuntu Netbook Remix” yani, Ubuntu Netbook Remix , Netbook’lar için Ubuntu işletim sistemi düzenlemiş, hem de Ubuntu 8.04 den beri..! Hemen büyük bir sevinç içerisinde indirip, sabırsızlıkla denemek için can attım. Sonunda indi, isterseniz bundan sonrasını size aşama aşama anlatayım…Tecrübelerim ve şaşkınlıklarım buyurunuz…;
İlk aşamanın USB den işletim sistemi yüklemek olduğunu biliyordum ve hemen
https://wiki.ubuntu.com/UNR#Installation
adresinden sonra alttaki ekran görüntülerine dikkat etmeden ;
https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromUSBStick
sayfasında derinlere dalmıştım:)…
Yapmam gereken çok basitti. İndirdiğim iso dosyasını USB Startup Disk Creator ile bir flash belleğe bootable mount point oluşturacaktım. Aynen şöyle…
Eğer sizde USB Startup Disk Creator yok ise yapmanız gereken sadece terminale;
#sudo apt-get install usb-creator
komutunu vermeniz. Daha sonra System–>Administration–>Create a USB startup disk yolunu izleyerek çalıştırabilirsiniz. KUBUNTU da ise K-Menu–>Applications–>System–>USB Startup Disk Creator yolunu izleyiniz…
- Sonra USB Startup Disk Creator u kullanmak çok basit ‘OTHER‘ seçeneğine tıklayın indirdiğiniz iso dosyasını gösterin.
- Disk to Use kısmında ise bağlı bulunan Flash belleğinizi gösterin. Dikkat ediniz en az 1 gb olmalı flash belleğiniz.
- Sonra Make Startup Disk butonuna tıklayınız… Artık tamamdır…
Yukarıda Flash belleğinize dosyaların yüklendiğini gösteren bu pencere ile karşılaşacaksınız. Bu işlem tamamlandığında artık Flash Belleğiniz bootable olacak yani hem portable bir ‘Ubuntu Netbook Remix işletim sisteminiz hemde bir kurulum USB Diskiniz olacak. Bu aşamaları tamamladıktan sonra kendinizi tebrik edebilirsiniz. İşlem tamamdır. Kurulum için herşey hazır. Flash Belleğinizi(USB Flash Disk)-FD diyelim artık- USB portlardan birine takınız. Netbook açılırken -muhtemelen F2 tuşu ile- BIOS setup ayarlarına giriniz ve BOOT sekmesinden FD’nizi en üste getiriniz. Sonra F10 tuşuna basarak değişiklikleri kaydederek çıkınız. Netbook artık FD den diski boot edecektir. Gerisi kurulum, orasını dilinizi seçtikten sonra UBUNTU‘nun size sunduğu mükemmel anlatım ve yönlendirme ile yapabilirisiniz…
Evet bu anlattıklarımın hepsini uyguladıktan sonra yaklaşık bir 30 dk sonra kurulum tamamlandı. Ama karşıma gelen ekranla neredeyse küçük dilimi yutacaktım. Bir Netbook için mükemmel düşünülmüş entegreler ve düzenlenmeler…Buyurunuz bir ekran görüntüsü…
Evet, bu benim kendi kullanım amacıma göre oluşturduğum bir görünüm. Orjinal kurulum sonrası görünümün sadece teması farklı ve araçlar bu kadar çok değil bunun için;
https://wiki.ubuntu.com/UNR#Installation
linke tekrar göz atabilirsiniz…
Ha şunu diyebilirsiniz ben klasik ubuntu görünümünü istiyorum diyorsanız Desktop Switcher ile klasik ubuntu görünümünü tercih edebilirsiniz. Kurulum için Ubuntu Software Center veya;
#sudo apt-get install Desktop Switcher
diyerek Netbook’unuza kurabilirsiniz.
Bilgi için https://launchpad.net/desktop-switcher adresinden yararlanabilirsiniz.
İşte bu kadar! Bir işletim sistemi düşünün ki hem bir felsefesi olacak, hem ücretsiz olacak, hem de herşeyi insanlık yararına herkes için düşünmüş olacak… İşte Ubuntu tam da böyle bişey. Netbook’uma Laptop Edition kurmayı planlarken, Netbook için özel düzenlenmiş bir işletim sistemini bulabildim ve de ücretsiz. Sizce bu neyin peşinden gitmemiz gerektiğini yeterince açıklamıyor mu?
Evet anlatacaklarım bitti şimdi size Ubuntu Netbook Remix’ten birkaç görünümü yorumsuz olarak sunayım . Yararlı olabildiysem ne mutlu bana…
Saygılarımla…
Favorites Menüsü…
Files and Folders Menüsü…
Accessories Menüsü…
Games Menüsü…
Graphics Menüsü…
Internet Menüsü…
Office Menüsü…
Sound and Video Menüsü…
System Menüsü…
Uygulama Yükleme Anı…
Krita Graphics Edit Programı’ndan bir görünüm…
Takıldığınız her mesele hakkında iletişime geçebilirsiniz. Size mutlaka cevap verilecektir.