Ubuntu ve root

Ubuntu ve root

root nedir?

Aslında bunu anlatmaya pek gerek yok, fakat yinede bilmeyenlere bilgi olsun diye birkaç kelam edeyim dedim.

root; temel, taban anlamına gelen, Linux’ta en yetkili (Baba :D) kullanıcı (root user, Buna SuperUser account’ta denir) veya kök dizin (root directory) anlamına gelir. root ile ilgili daha bir sürü kavram var fakat bize şuan lazım olan root user yani yetkili kullanıcıdır.

Bakınız: http://www.bilisimterimleri.com/?arananterim=root&dil=eng

Ubuntu ve root:

Bundan birkaç ay önce yanılmazsam Ubuntu 2007~(7.0~) sürümünü kurarken, kurulum bittiğinde, root şifresinin sorulmadığını farkettim. Sonra öğrendim ki bu sistemde root olabilmek için;

su –

yerine

sudo -i

komutu kullanılıyormuş ve root şifresi yerine login şifresi kullanılıyormuş. Pek hoşuma gitmedi. Çünkü bilinçli kullanıcı root şifresi ve login şifresini ayrı tutar. Benim root ve login şifrem uzun süre aynıydı. Fakat şöyle bir örnek ile açıklamama izin verin.

Bir kuyumcu mağazasında giriş kapısı anahtarı aynı zamanda çelik kasayıda açsa neler olur? Bu olayda aynı mantıktadır.

Bunun nedenine baktığımda Yücel KILIÇ arkadaşım, Ubuntu’nun günlük kullanım için tasarlanan bir sistem olduğunu ve böyle bir kullanıcıyı şifrelere boğmamak adına böyle bir yola girilmiş olduğunu söyledi. Aslında mantıklı, fakat “Güvenliği yüksek tutmak isteyenler, bunu sineye mi çekmeli?” sorusunun cevabı tabii ki ‘hayır’dır. Ayrıca bilgisayarlarımız fiziksel olarak fazla koruma altında değildir. Yani eğer root şifresi oluşturulmadıysa, birileri yerel olarak (Direkt bilgisayardan) çok kolay bir şekilde yeni root şifresi oluşturabilir. Bunu önüne geçmek adına yapılması gereken sistem kurulur kurulmaz, root şifresi oluşturmaktır. Bunun için:

Konsola:

sudo passwd root

komutu yazılır. Ardından sistem sizden yeni root şifresini ve şifre tekrarını soracaktır. Bu aşamalar geçildiğinde artık “su -” komutu ile root olabiliceksiniz.

Oluşabilecek sorunlar:

Bu işlemi yaptığınızda, root olduktan sonra aklımızdan sildiğimiz sudo komutu başımıza dert açabilir. Örneğin root’a ait bir metin belgesini düzeltmek istediğinizde;

gedit [dosya yolu]

komutunu verirsiniz ve yaptığınız değişkliklerin kayıt olmasını beklersiniz. Fakat hatırlamalıyız ki bu yol yanlıştır. O dosyayı değiştirebilmek için komutu aşağıdaki şekilde vermeliyiz.

sudo gedit [dosya yolu]

Kısacası, root şifremiz yokken ve “sudo -i” ile root olduğumuz sudo ile yukarıdaki örnekte gördüğümüz sudo farklı şeylerdir. Bunu unutmamalıyız.

Bir süreliğine alışmak zor olabilir, fakat önemli bir güvenlik kazanmış olacağız.

Takıldığınız her mesele hakkında iletişime geçebilirsiniz. Size mutlaka cevap verilecektir.

If you need help in English for this topic, please send an e-mail or add a comment . We will  immediately return to you!