Raspberry Pi ile wview weather

Ülkemizde başta Tübitak Ulusal Gözlemevi (TUG) olmak üzere Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma Teleskobu (ATA50), Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi (AÜKR) gibi çeşitli gözlemevleri, teleskop ve gözlem aletlerinin bulunduğu konumda anlık olarak başlıca sıcaklık, nem, rüzgar hızı ve yönü gibi meteorolojik nicelikleri ölçmek için Davis Instruments Corp.’un ürettiği Vantage Pro serisini kullanıyor. Tabii alınan bu meteoroloji verilerinin de arşivlenmesi gerekiyor. Tüm bunlar için ise sürekli çalışacak bir bir bilgisayarın olması gerekiyor. Genellikle bu işe adanmış eski bir “meteo bilgisayarı” kullanılıyor. Bu durum, bu iş için mantıklı görünse de, gereksiz enerji tüketimi ve yer işgaline sebep oluyor. Ayrıca sistem eğer üretici tarafından sağlanan özel mülk yazılımlarla çalıştırılıyorsa arşivleme işlemi kullanışlı bir şekilde yapılamıyor. Bahsedilen tüm bu problemleri çözmek için GNU/Linux üzerinde çalışan özgür bir yazılım olan wview yazılımını Raspberry Pi Type B üzerinde 2014-01-07-wheezy-raspbian.zip işletim sistemine kurduk. wview yazılımı inanılmaz bir program… Nerdeyse bu amaçla kullanılan bütün meteoroloji istasyonlarını destekleyecek durumda. Ayrıntılı bilgi almak için internet sitesi ziyaret edilebilir. Burada Raspberry Pi’nin nerdeyse kredi kartı boyutunda olması, çok düşük bir enerji tüketimi (5V) ve Type B serisiyle USB 2.0 portları ile ethernet desteğinin olması tercihini cazip hale getiriyor.

Aslında daha önce wview ve weewx  yazılımlarını Raspberry Pi’ye pek çok kişi kurmuş. Özellikle weewx bu konuda ayrıntılı bir dökümantasyon bile sunuyor:

http://www.weewx.com/docs/usersguide.htm#Raspberry_Pi

Ben weewx‘i tercih etmedim çünkü kurulumda pek çok güncel olmayan sorunla karşılaştım ve kurulumun Raspian wheezy’nin eski sürümlerinde çalışacağı ile ilgili raporlar okuyunca weewx’den vazgeçtim… Daha sonra wview’e geçtim. wview’in ise weewx’den daha kötü bir dökümantasyona sahip olmasına rağmen kurulumda başarılı oldum. Fakat bazı çetrefilleri de yok değil…

İtiraf etmem gerekirse hem weewx hem de wview dökümantasyon bakımından özellikle topluluk açısından vahim durumda… Burada kuruluma kalkışmak için biraz tecrübeli olmak gerekiyor. Çünkü dökümantasyon olmadığı için kaynak kodu çözerek bir şeyler yapmaya çalışıyorsuz… Tabii yine de az da olsa toplulukta konuşulmuş bilgi kırıntıları çok işinize yarayabilir…

wview’in ise Raspian’ın son sürümünde sorunsuz çalıştığını test ettiğim ve kurulum için yararlandığım dökümana buradan erişebilirsiniz. Özellikle hazırlanan betik sorunsuz çalışıyor. İhtiyaca göre betik içerisinde değişiklik yapılabilir.

Kurulum tamamlandıktan sonra terminale yabancı iseniz, “wviewconfig” komutuyla istasyonunuza ayar yapmamanızı öneririm. Özellikle yönetici parolası kısmında ise parolanızı “MD5” şeklinde şifreleyerek yazmanız gerekecek… Eğer bu şekilde yapmazsanız buradaki yazışmalar işinize yarayabilir.  Bu yüzden şiddetle:

http://localhost/wviewmgmt

Web arayüzünden yapmanızı tavsiye ediyorum. Eğer arşiv okumada sorun yaşarsanız ise burada geçen tartışmaya göz atabilirsiniz.

Kurulum yaptıktan sonra http://localhost/weather bağlantısından istasyonunuza erişebilirsiniz (Eğer özel bir kurulum değilse). Artık amacınıza göre sayfanızın tasarımını yapabilirsiniz. Bunun için de,

cd /etc/wview/html/

dizini altında bulunan şablon dosyalarını düzenlemeniz gerekecek. Bu düzenlemeye geçmeden önce de mutlaka aynı dizin içinde bulunan “Template-Skins-HOWTO.txt” dosyasını okumanızı öneririm…