Linux ve Eğlence

Ne zaman birileri Linux’tan bahsetse, kulağa gelen sözler çok karmaşık ve sanki Linux kullanıcıları ve geliştiricileri eğlenceden yoksun insanlar gibi görünürler. Aslında “Bilgisayarı önemli çalışmalar için kullanmalı.” düşüncesini beğenen biri değilimdir. Bu nedenle Linux eğlence ve zaman geçirme konusunda bana neler sunabilmekte onu araştırırken çok ilginç şeyler ile karşılaştım. Bu yazıda bunların ikisini ele alacağım.

  1. Compiz Fusion
  2. PlayOnLinux

Öncelikle Compiz Fusion ile başlamak istiyorum.

1)

Compiz Fusion nedir?

Windows’un Vista ile geliştirdiği “aero” denetimini bilmeyenimiz yoktur. İşte bu olay Linux’ta compiz ile daha farklı olacaktır. Uçan, kaçan, konan ve hatta takla atan pencereleri gördüğünüzde şaşıracaksınız. Pardus soru ve çözümleri için açılan en önemli web sayfalarından olan www.ozgurlukicin.com bu konuyu bu şekilde anlatıyor:

“Hiç Hollywood filmlerindeki bilgisayar sahnelerini izleyip güldüğünüz oldu mu? Oradan buradan kayan pencereleri, yanıp sönen tuşları, dönen, hoplayan zıplayan arayüzleri ile bir şenlik havasındadır bu filmlerin bilgisayar ekranları! 🙂 Yok böyle bişey, yok böyle bir işletim sistemi, arayüz der durur, kendinizi yersiniz. Ama artık durum biraz farklı…

Her ne kadar bu filmlerdekiler uydurma, bir grafikerin elinden çıkmış animasyonlar olsalar da, gerçek hayatta onları hiç aratmayacak ve hatta bazı noktalarda nal toplatacak bir yazılım var; Compiz Fusion!

http://www.ozgurlukicin.com/paket/compiz-fusion/

Compizin geçmişi:

Önceden “Compiz” adlı yazılımla karşımıza çıkmıştır. Daha sonra “Compiz” ve “Berly-Project” olarak ikiye ayrıldığını görürüz. Fakat ayrılan bu ikili tekrar birleşerek “Compiz_Fusion” ailesini oluşturdular. Şuan ki sürümlere bakıldığında “Bu adamlar daha acemi.” denebilir, ama geçmişe baktığımızda aslında bu işte usta oldukları görülür.

Compiz Fusion’un kurulumu:

Compiz Fusion (CF) Türkçe dil desteği tamamlanmamış yazılımlardandır. Bu nedenle Pardus Katkı Deposu’nda bulunmaktadır. Pardus Katkı Deposu (PKD) Pardusun deposundan bu nedenlerle ayrılır. Bu depoda bulunan yazılımlar düzenlenmek için sizleri bekliyor.

Pardus 3B özelliği:

CF 3 boyutlu efektlere sahip olduğundan kullanabilmek için grafik kartımızın sürücüleri bilgisayarımıza kurulmuş olmalıdır. Bunun için, Pardus “Tasma”’dan sistem seçenekleri sekmesine geçip “Görüntü Yöneticisi”ne tıklıyoruz. Burada daha önce Hiçbir işlem yapmadıysak karşımıza çıkan uyarı penceresine dikkat edelim. Burada daha iyi performans almak için kullanmamız gereken sürücüyü Pardus algılayabilir. Pardusun önerisini dikkate alıp sürücümüzü kuralım.

Daha sonra tekrar “Tasma—Görüntü Yöneticisi”ne dönüyoruz. Bu seferde kurulan sürücü paketinden önerilen sürücü seçiminde yardımcı oluyor Pardus. Kendisine teşekkür ediyoruz ve önerisini kabul ettikten sonra sistemimini yeniden başlatıyoruz.

Artık 3B desteğini almış olmalıyız. Denetlemek için masaüstünde bulunan sistem kısayoluna tıklayalım.

Gördüklerimiz yukarıdaki resime benziyorsa bir ohh diyip devam edelim.

Pardus Katkı Deposu:

Her şeyden önce “Depo nedir?” sorusunun cevabına bakalım. Depo; Linux işletim sistemlerinin kendileri için oluşturdukları veritabanlarıdır. Örneğin Pardus bu veri tabanında günlük kullanımın yanısıra, bilimsel çalışmalar için kullanılan yazılımlar tutar. Bizim yapmamız gereken tek şey, gidip beğendiğimiz yazılımı bulup kurmak olacaktır. Tabi bunu yaparkende de büyük bir karmaşa ile karşılaşmayız. “Yahu ben nerden bulacağım programı, onca programın arasından?” demeyin. Geliştiriciler PİSİ adlı yazılımı oluşturmuş. Bu yazılım Depo’yu karıştırıp işinize yarayan yazılımı bulacaktır. Daha fazla anlatmaya gerek yok. Pisi’yi açın ne demek istediğimi anlarsınız.

Şimdi Pisi arkadaşımız PKD’nu bilmiyor. Onu böyle bir deponun varlığından haberdar edelim. “Pisi—Araçlar—Paket Yöneticisi Ayarları”na gidelim. Burada depolar sekmesine baktığımızda katkı deposunu görüyorsak Hiçbir şey yapmamıza gerek yok. Yok göremiyorsak aşağıdaki resimde görüldüğü gibi:

Ekle butonuna tıklayalım, sonra depo adına istediğinizi yazın, depo adresi ise:

http://paketler.pardus.org.tr/contrib-2008/pisi-index.xml.bz2

Yazalım.

İşimiz bitti sayılır.

CF kurulumu:

Pisi adlı yazılım açalım arama motoruna “Compiz” yazalım. Çıkan bütün parketleri seçip Paket(leri) kur. Butonuna tıklayalım.

Bu işlem bittikten sonra yapmamız gereken, “Pardus—Sistem”den compizi başlatmak olacaktır.

2)

PlayOnLinux:

Bu yazılımın gelmişini-geçmişini araştırma fırsatım olmadı fakat şöyle bilgi verebilirim:

Linux üzerinde win yazılımları çalıştırmak için Wine ( Wine Is Not Emulator ) yazılımı kullanılabilir. O denli iyi çalışmaktadır ki, PhotoShop’u bile çalıştırabilir. Bu yazılımın yanısıra “CrossOver”, “sedega” ve “PlayOnLinux” gibi yazlımlar vardır. Unutmayalım, “CrossOver” ve “sedega” ücretli yazılımlardır. Fakat “PlayOnLinux” Wine üzerinde çalışan ücretsiz bir yazılımdır. (Wine da ücretsizdir.)

Wine’ın kurulu olduğu bir Linux’a Paket yöneticiden (Pardus için Pisi) PlayOnLinux’u kurabiliriz. Eğer paket yöneticide yoksa aşağıdaki linkten gerekli paketleri indirip kurulumu yapa bilirsiniz.

http://www.playonlinux.com/download/

Ben Pardus’ta COD2 oynayabildim. Fakat bilgisayarım güçlü olmadığından ekran görüntüsü alamadım.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi oyunlar sekmesinden istediğiniz oyunu seçip ‘ileri’ dedikten sonra PlayOnLinux sizden oyun cd’sinin takılı olduğu sürücüyü soracaktır. Eğer elinizdeki oyun kalıp halinde ise aşaığıdakileri komut satırına yazınız:

mount -o loop [disk1.iso yolu] [klasör yolu]

Unutmayın [klasör yolu] daha önceden oluşturduğunuz bir dizin olmalıdır. Bu komut olmayan dizini oluşturamaz.

Not: Bu işi yapabilen yazılımlar bulunmaktadır. Yazılımları kullanırsanız daha rahat olursunuz.

İşlem bittikten sonra oyunun kısa yolunu masaüstüne atın. PlayOnLinux bunu size soracaktır. Evet demeyi unutmayın.

Hazırlayan : MSH

Takıldığınız her mesele hakkında iletişime geçebilirsiniz. Size mutlaka cevap verilecektir.

If you need help in English for this topic, please send an e-mail or add a comment . We will  immediately return to you!