OpenSUSE

OpenSUSE nedir?

OpenSUSE yine açık kaynak kod mantığıyla üretilmiş, RedHat tabanlı bir Linux işletim sistemidir. OpenSUSE Alman geliştiricilerin şaheserlerinden biridir.

OpenSUSE_Wiki

Farkı nedir?

Bu dağıtımın diğer Linux dağıtımlarından farklı olarak, kurulum esnasında, kurmak istediğiniz masaüstü biçimini sormaktadır. Örneğin ben aynı DVD ile hem Gnome hem KDE hem de diğer (örneğin XFCE) masaüstü biçimlerini seçebilirdim.

Tabi bu durum bir artı olarak karşımıza çıkmaktadır. Lakin, sistemi kurmak için kullanacağınız DVD’nin, yazım işleminden sonra bir sorun yaşamamak için kurulumdan önce iyi bir araştırma yapmanız gerekir.(Bu sorun çoğu kişi tarafından yaşanmaktadır.)

Neler yapmalıyım?

    1)NetWork ayarları:

Öncelikle NetWork ayarlarımıza bakalım.

a)”System–>System–>NetWork connection”u açalım.

b) Daha sonra açılan pencerenin Wireless sekmesine gelip, bağlanmış olduğumuz ağı düzenleyelim.

c)Açılan pencereden Ipv4 sekmesine gelip aşağıdaki resimde görüldüğü gibi düzenlemelerimizi yapalım.(Not: Artık youtube‘a giriş yapabileceğiz.)

2)Codec ve Update:

Update ve aMSN kurmadan önce buradan dosyayı indirip çift tıklayınız. Gerekli işlemleri (Acı verici ~40 paketlik bir indirme süreci) tamamlandığında ise gözle görülür bir değişiklik olmaycak. Lakn, Software Update’i açtığınızda karşınıza çıkan yeni güncellemeleri göreceksiniz.

Ha bu ara artık müzik dinleyebilirsiniz. 😀 (Cıstak Cıstak)

Unutmayın:

1)Pardus’ta pisi, Ubuntu’da apt-get ve Fedorada yum olarak bildiğimiz paket yöneticileri OpenSUSE’de zypper dir. “Allah aşkına bi git!” diyorsanız aşağıdaki linkleri kontrol edin. Zira, bir kaç küçük ayardan sonra OpenSUSE de apt-get veya yum paket yöneticilerini kullanabiliyor.

APT

Yum

2)Dikkat edin, NTFS disklerinize ulaşmak istiyorsanız, /mnt, /media veya /dev‘in altını karıştırmayın. Hiç birşey bulamayacaksınız. NTFS diskeriniz, Filesystem’in altında windows adlı dizinin içinde bulunmaktadır.(Bir kaç dakikama mal oldu bu olay.)

3)Google’nin mucize internet tarayıcısı olan Google Chrome Internet Browser’ın deb ve rpm tabanlı Linux sistemleri için paketleri bulunmaktadır. Aşağıdaki adresi ziyaret ediniz.

Google Chrome Internet Browser

Gördüklerim:

Arkadaşlar, OpenSUSE ile heyecan verici, çözülmeyi bekleyen sorunlarla dolu bir maceraya atılmak mümkündür. Yok arkadaş ben iyiyim ne uğraşacağım diyorsanız, size tavsiyem, Pardus veya Ubuntu’ya devam edin. Ama sistemin yeşil siyah tonları çok güzel. Ayrıca, her son sürüm linux sisteminde olduğu gibi OpenSUSE’de de compiz-fusion pencere yöneticisi varsayılan olarak geliyor.

Kolay gelsin