USB’de Google Chrome OS

Google Chrome nedir?


Öncelikle http://code.google.com/intl/tr-TR/chromium/ linkini ziyaret etmeniz yararlı olabilir.

Google Chrome önce karşımıza İnternet Tarayıcısı olarak çıktı. Gayet başarılı bir hıza ve kararlılığa sahipti. Fakat, güvenlik, tasarım ve diğer masaüstü uygulamaları ve WEB uygulamaları tarafından desteklenmesi konusuna gelince pek başarılı sayılmaz. Bu yüzden Google Chrome kullanan herkesin bilgisayarında bir de Mozilla Firefox bulmak yüksek bir ihtimaldır.

Bunun dışında Google Chrome OS yani İşletim Sistemi de bulunmaktadır.

http://www.chromium.org/chromium-os

Google Chrome OS.

Google Chrome OS, Google Group tarafından açıklandığında şahsen çok heyecanlanmıştım. Linux ve Solaris (Solaris’in son çalışmaları, Nexenta gibi) tan sonra Google, açık kaynak kodlu bir işletim sistemiyle karşımıza çıkacaktı.

Özellikleri:

Bu sistemin mimari yapısı SUSE Studio üzerine tasarlanmış, tarayıcı olarak Google Chrome, Office uygulaması olarak OpenOffice ve media player olarakta Flash Player olarak tercih edilmiş.

Bakınız: http://www.iyiblogcu.com/google/google-chrome-os-i686-0-4-207/#

Neyse artık sadede gelelim. Bu yazıdaki amacımız, Google Chrome OS’i Flash diskimize kurmayı öğreneceğiz.

Öncelikle gereksinimlerimize bakalım:

  1. En az 4 GB boyutlu bir flash disk. Bu diskin ReadyBoost özelliği olursa iyi olur.
  2. BIOS’u Flash Disk’ten sistem açabilme yeteneğine sahip bir bilgisayar. Yoksa Grub (Cirap diye okunuyormuş 🙂 ) ile ilgilenmenizi tavsiye ederim.

Şimdi ihtiyac duyduğumuz yazılımlar:

  1. Google Chrome OS
  2. Win32DiskImager(Windows). Bu yazılım yerine unetbootin kullanabilirsiniz (Linux ve windows).

Unetbootin indirmek için:

http://unetbootin.sourceforge.net/

Bu iki yazılımın içerisinde bulunduğu ZIP dosyasını indirmek için:

Torrent:

http://www.filefactory.com/file/a2d4f39/n/Google_Chrome_OS.torrent

FTP:

Yakında.

Linke tıklayınız.

Kurulum:

Windows ortamında:

Bu durumda Torrent ve FTP dosyalarında vermiş olduğum dosyalardan olan Win32DiskIMager’i kullanabileceğiz. Win32DiskImager’i çalıştırıp Google Chrome OS’imizin dosya yolunu gösterelim.

Dikkat: Device yazan kısımda kullnamak istediğimiz Flash Diskin yolunu yazalım. Aksi takdirde diğer disklere zarar verebiliriz.

Gözlemlerim:

Özellikle açılmasına hayran kaldım. Giriş için, gmail kullanıcı adınız ve şifresine ihtiyac duyuyorsunuz. Bu değerlerin girişinden sonra sistem yaklaşık 2 saniye içerisinde açık bir şekilde karşınızda oluyor. İçerisinde bulunan uygulamalara bakacak olursak, ev kullanıcısının ihtiyaclarına yanıt vermektedir. Media player, Office uygulaması ve benzeri uygulamalarıyla, profesyonel kullanıcı veya geliştiriciler için tercih edilecek bir yanının olmadığını görüyoruz. Ama sistemin internet üzerinden çalışıyor olması, yani diske ihtiyac duymaması, taşınabilir bilgisayarları iyice öldürecek gibi görünüyor. Mesela, çok seyahat eden biri iseniz ve bilgisayarınızı yanınıza taşıma istemiyorsanız, bu sistemi çok seveceksiniz. Çünkü bu sistemi bulunduran herhangi bir bilgisayarda Login (Daha önce anlattığım gibi gmail kullanıcı adınız ve şifresi ile) olursanız, size ait olan sistem dolayısıyla disk açılmış olur. Kısacası eyvah, sunumumu evde unuttum telaşı yok!

Diğer yandan ülkemiz gibi İnternet hızının halen MegaBit’ler ile ölçüldüğü ülkelerde bu sistem hayal kırıklığı olur. Bu yazıyı yazabilmek için sistemi açtım, fakat hızımdan dolayı can çekiştim. Kısacası şu 10 Mega Bit hıza sahip internet seçeneklerini kullanmaya başladığımız anda bu sistemin getirilerini az miktarda görmüş olacağız. Tabi Google Chrome OS’nin halen deneme aşamasında olması az da olsa içimizi rahatlatıyor. Bu sistemin kararlı sürümleri çıktığında, ülkemizde internet hızları düzelir diye umuyorum.

Not: Bu işlemleri yaptığınızda, eğer elinizde ki sistemi kullanmak istiyorsanız, Flash Disk’inizi kullanamazsınız. Eğer, sistemi silmek istiyorsanız, Flash Disk’inizi biçimlendirmeniz yeterli. Fakat Disk’iniz bölümlere ayrılmış olabilir. Bunu düzeltmek için, Win xp’de Disk Partition Manager yazılımlarından birini kullanmanız gerekir. Win Vista ve Win 7 de ise bilgisayarınıza sağ tıklayıp yönet –> Disk yönetimi kısmına gitmeniz gerekir. Bu aşamalardan sonra Flash Disk’inizin bütün parçalarını birleştirmeniz gerekir. Benim Flash’im 8 GB’di. Onu 3 adet 1 Gb ve 1 adet 4 GB’lik partlara ayırmıştı.